Puulajit ja pintakäsittely

Westwoodin tuotteiden pääasiallinen materiaali on puu. Kun on kyse muotoilusta ja yksilöllisistä ratkaisuista, on puu materiaalina omaa luokkaansa. Eri puulajit ja pintakäsittelyvaihtoehdot mahdollistavat puuportaan sopivuuden hyvinkin erilaisiin sisustusympäristöihin.

Mänty
Mänty on hyvin perinteinen huonekaluissa käytetty puulaji. Lakattu terveoksainen mäntyporras on mökkimiljöössä tuttu näky. Nykypäivän asuntorakentamisessa mäntyportaan reisipuut ovat useimmiten maalattuja ja askelmat sisustuksen sävyjä mukaillen petsattuja. Askelmamateriaalina mänty on pehmeämpää kuin esimerkiksi koivu, mutta myös hinnaltaan edullisin. Westwood käyttää valkoiseksi maalatuissa reisipuissa pääsääntöisesti sormijatkettua oksatonta mäntyä, paremman maalauslopputuloksen saavuttamiseksi.

Koivu
Koivu on perusominaisuuksiltaan melko kovaa, ja sillä on erinoimaiset pintakäsittely- ja värjäysominaisuudet. Askelmamateriaalina koivu on erittäin käytännöllinen ja ulkonäöllisesti erinomainen valinta. Eri petsisävyt erottuvat askellankuissa koivun vaalealla pinnalla selkeinä säilyttäen ominaisen sävynsä. Myös vaaleat läpikuultavat sävyt sopivat hyvin koivulle.

Tammi
Kun haluat portaaseesi kestävän jalopuun tuntua ja näyttävyyttä, on valintasi tammi. Tammi on perusominaisuuksiltaan kalustevalmistukseen erinomaisesti sopiva puulaji. Se on koivun tavoin kovaa, mutta sävyltään tummempaa. Lakattu tammipinta on tummahko mutta sävyä voi myös vaalentaa esimerkiksi valköljykäsittelyllä.

 

Pintakäsittely


Lakkaus
Lakkauksessa huolellisen esikäsittelyn jälkeen puu lakataan kahteen kertaan puolihimmeällä ympäristöystävällisellä vesiohenteisella lakalla ja kovat jalopuut happokovetteisella lakalla. Nykyaikaisella lakalla saavutetaan helppohoitoinen ja erinomaisesti kulutusta kestävä pinta.

Maalaus
Maalauksessa oksattomat puupinnat pohjamaalataan esikäsittelyn jälkeen ja pintamaalataan valkoisella vesiohenteisella maalilla. Westwoodin käyttämä valkoinen sävy on puolihimmeä NCS 0502-Y. Askelmien ja muiden portaan kulutusosien pintakäsittelyksi emme ensisijaisesti suosittele maalausta, maalin kulutuskestävyysominaisuuksien vuoksi. Westwoodin tuotteita on saatavina valkoisen sävyn lisäksi muissa väreissä. Pyydä lisätietoja lähimmältä jälleenmyyjältäsi.

Petsaus
Petsauksessa puu sävytetään halutun sävyiseksi, niin että puun syykuviot näkyvät, toisin kuin peittomaalauksessa. Petsattu pinta lakataan petsauksen jälkeen, jolloin siitä tulee hyvin kulutusta kestävä. Petsisävyä valittaessa kannattaa muistaa, että sama petsisävy ei näytä eri puulajeilla samansävyiseltä. Petsisävyn ulkonäköön vaikuttaa myös tilassa vallitseva valo. Tämän vuoksi petsisävy kannattaa valita näytekappaleen perusteella ja mahdollisuuksien mukaan siinä ympäristössä ja valossa, jossa porrasta tullaan käyttämään.

 Petsit plus vaaleatammi

Petsatun ja lakatun pinnan lopullinen sävy muodostuu useista eri tekijöistä. Petsi värjää ja imeytyy erilailla samassakin puulajissa. Eri puulajeilla on erilaiset syykuviot ja ominaisvärit, eikä näitä eroja pystytä täysin petsauksella jäljittelemään.