Träslag och ytbehandling

Träslag
Det huvudsakliga materialet i Westwoods produkter är trä. När det är frågan om formgivning och personliga lösningar är trä som material en av de bästa. Olika träslag och ytbehandlingsalternativ gör trätrappan lämplig till flera olika inredningsmiljöer.

Furu
Furu är ett traditionellt träslag som används inom möbelindustrin. En lackad färskkvistig furutrappa är en bekant syn i stugmiljöer. Inom nutidens byggande är furutrappans vangstycken oftast målade och stegen betsade i den nyans som passar med den övriga inredningen. Som stegmaterial är furu mjukare än t.ex. björk, men också förmånligare. För att nå ett bättre målningsresultat tillverkas Westwoods vitmålade vangstycken av fingerskarvad kvistfri furu.

Björk
Björk är ett relativt hårt träslag som också har utmärkta ytbehandlings- och färgningsegenskaper. Som stegmaterial är björk ett väldigt praktiskt och utseendemässigt utmärkt val. Olika betsnyanser syns tydligt på björk och de bevarar sina specifika nyanser. Även ljusa nyanser lämpar sig bra på björk.

Ek
När du vill ha en tidlös och klassisk trappa ek. Ek är ett träslag som lämpar sig utmärkt för möbeltillverkning. Liksom björken, är eken hård, men dess nyans är mörkare än björkens. En lackad ekyta är relativt mörk, men ett ljusare slutresultat fås t.ex. med vitoljning.

 

Ytbehandling


Lackering
Efter en noggrann förbehandling lackas träytan två gånger med ett halvklart, miljövänligt och vattenlösligt lack. Vissa hårda träslag behandlas med syrahärdat lack. Med ett modernt lack uppnås en yta som är lättskött och tål hårt slitage.

Målning
Kvistfia träytor grundmålas och toppmålas med ett vitt, vattenbaserat mål. Westwoods standardvitnyans är NCS 0502-Y. Målning rekommenderas inte som första alternativ för ytbehandling av trappdelar som utsätts för slitage (t.ex. trappsteg och handledare). Vit målade ytor på steg är inte lika smutståliga och lättskötta som lackade ytor. Westwoods produkter är också tillgängliga i andra färger än vitt. Fråga efter tilläggsuppgifter av din närmaste återförsäljare.

Betsning
Vid betsning hanteras träytan med en önskad betsnyans så att dess ådringar syns. För att nå en slitagetålig yta behandlas betsade ytor med lack. Då man väljer en betsnyans är det viktigt att komma ihåg att samma betsnyans inte ser likadan ut på olika träslag. Den betsade ytans utseende påverkar också av utrymmets ljuskällor. Därför lönar det sig att välja en betsnyans enligt en provbit och i mån av möjlighet i den omgivning trappan kommer att användas.

 

Bets plus ljus ek

Den slutliga nyansen av en betsad och lackad yta beror på flera olika faktorer. Betsen färgar och absorberas på olika sätt även på samma träslag.
Olika träslag har olika typ av ådringar och specifika färger och med betsning kan dessa skillnader inte helt imiteras.